Numele cotidianului: Transindex
Anul şi data apariţiei: 12/5/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Titlul articolului: Kiértékelte a választási eredményeket az MPP
Acces online: https://itthon.transindex.ro/?hir=19980

Numele cotidianului

Articolul:

Kiértékelte a romániai parlamenti választások eredményét, illetve döntést hozott az MPP Országos Tanácsának időpontjáról és helyszínéről tegnapelőtt, Székelyudvarhelyen megtartott ülésén a Magyar Polgári Párt Országos Elnöksége.

A testület megállapította, hogy „fájdalmas, de bölcs döntést” hozott akkor, amikor arról határozott, hogy az MPP nem indul a romániai parlamenti választásokon.

Az ülés után kiadott sajtóközleményben kiemelték, az RMDSZ választási koalíciótól való merev elzárkózása, illetve a választási törvény diszkriminatív előírásai miatt a Magyar Polgári Párt indulása esetén veszélybe kerülhetett volna a romániai magyarság parlamenti képviselete.

Az elnökség véleménye szerint hibás lépésnek minősült volna a Magyar Polgári Pártot kiszolgáltatni az RMDSZ propagandagépezetének, amely az MPP-t okolta volna választási sikertelenségéért, ugyanakkor a választási küszöb elérése gyakorlatilag lehetetlen feladat elé állította volna a Magyar Polgári Pártot.

Az MPP szerint a választási eredmények is visszaigazolták döntésének bölcsességét. A közleményben ugyanakkor figyelmeztették az RMDSZ-t, hogy a sikerpropaganda helyett észre kellene vennie, hogy szavazótábora vészesen apad. A négy évvel ezelőtti 630.000 szavazatból idénre 425.000 maradt – áll a közleményben. (hírszerk./sajtóközlemény)